Σε συνεργασία με τη Νικολίνα Γρίβα, διατροφολόγο
Έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από τον τοκετό, και σαν οικογένεια, έχετε βρει σιγά σιγά τους ρυθμούς σας. Ο άντρας σου πηγαίνει κανονικά στη δουλειά, το μωρό κοιμάται σίγουρα ένα τρίωρο το βράδυ ενδιάμεσα από τους θηλασμούς, εσύ χθες κατάφερες και ίσιωσες το μαλλί σου χωρίς να υπάρχει ίχνος φριζαρίσματος, αφού δεν το έκανες βιαστικά! Οπότε λες σήμερα που θα έρθει η μαμά σου στο σπίτι, να την αφήσεις καμιά ώρα με το μωρό, με το γάλα που φύλαξες στο ψυγείο (για παν ενδεχόμενο), έτσι ώστε να πεταχτείς στα μαγαζιά, να πάρεις και κανένα δώρο στην αδερφή σου που έχει γενέθλια την επόμενη εβδομάδα. Καλό καιρό κάνει, γιατί όχι?
Δώρο της βρίσκεις αμέσως, και, παρατηρείς, ένα τέλειο παντελόνι, το οποίο θα ταίριαζε με εκείνο το μποτάκι που δεν ήξερες με τι να το βάλεις! Ζητάς το νούμερο 36, αλλά παίρνεις και ενα 38 (για παν ενδεχόμενο). Ωραία μπήκαν οι αστράγαλοι, αλλά πέρα απο το γόνατο…..δεν! Φρικάρεις, γιατί όσο να’ναι, μέχρι τώρα την έβγαζες με φόρμες και κολάν, που στην ουσία, δεν είχαν νούμερο. Τόσες εβδομάδες μετά την γέννα, και, ακόμα δεν μπορείς να βάλεις το 36? Από πείσμα, παίρνεις το 36
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να καταφέρεις να το βάλεις το μποτάκι επιτέλους?
Καταρχάς, αφού θηλάζεις, καις ούτως η άλλως πολλές θερμίδες καθημερινά. Άρα πρέπει να δώσεις και λίγο χρόνο στον εαυτό σου και στο σώμα σου. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν το μισό βάρος απο αυτό που πήραν στις 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ επιστρέφουν στο προ-εγκυμοσύνης βάρος λίγους μήνες αργότερα (6-12). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις απότομα βάρος ενώ θηλάζεις, γιατί μπορεί να μειωθεί η παραγωγή γάλακτός σου.
Να τρώς υγιεινά. Εφόσον θηλάζεις, το σώμα σου χρειάζεται περίπου 500 επιπλέον θερμίδες, και πολλές βιταμίνες όπως A, C, E, για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να σου δίνει ενέργεια να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα. Παίρνε αυτές τις θερμίδες από λαχανικά, όπως σπανάκι, που είναι πολύ χορταστικό, καρότα, κολοκύθια, φρούτα, όπως μπανάνες και βερίκοκα, που είναι πλόυσια σε βιταμίνη Α, προιόντα ολικής άλεσης, και, άπαχη πρωτείνη, όπως γιαούρτι, όσπρια, μπακαλιάρο. Απέφευγε, όσο μπορείς, να τηγανίζεις τα φαγητά σου.
Μην ξεχνάς/αποφεύγεις γεύματα. Μπορεί να μην προλαβαίνεις να φας, ή, αν σκέφτεσαι ότι αν δεν φας βραδυνό, για παράδειγμα, θα είσαι λιγότερο φουσκωμένη την επόμενη μέρα, κι έτσι θα συντελέσεις στη απώλεια κιλών. Και τα δύο είναι λάθος. Με μια αλλαγή στάσης θηλασμού, μπορείς να απελευθερώσεις το ένα χέρι για να φάς κάτι. Αν επίτηδες αποφύγεις ένα γεύμα, στο επόμενο μπορεί να φάς διπλάσια, άρα ένα επιπλέον «μείον» είναι αυτό.
Snack time. Ενδιάμεσα από τα γεύματα, αν νιώσεις την κοιλιά σου να «γουργουρίζει», διάλεξε ενα υγιεινό snack, για να σε «κρατήσει». Κάποιες ωραίες ιδέες είναι, ένα κομμένο μήλο με μια κουταλιά φυστικοβούτηρο ή ταχίνι, ένα καρότο με μια κουταλιά γιαούρτι, ένα αυγό βρασμένο, μια μικρή homemade μπάρα δημητριακών (που θα έχεις φτιάξει όταν κοιμόταν το μωρό κάποια στιγμή). Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να συνδυάζεις πρωτεΐνη με μια φρέσκια τροφή (φρούτα ή λαχανικά) για μεγαλύτερο κορεσμό.
Ενυδατώσου. Πιές πολύ νερό. Αντί για χυμούς και πορτοκαλάδες, να επιλέγεις νερό. Αν είναι βαρετή η γεύση, μπες στη συνήθεια, να ετοιμάζεις μια κανάτα με παγωμένο νερό, και ρίξε μέσα φλούδες από αγγούρι, ή lime, ή πορτοκάλι, ή λεμόνι, ή μέντα, ίσως και λίγο τζίντζερ. Ένα άλλο κολπάκι, αντί για κρύο νερό πιές ζεστό. Αν επιλέξεις να πιεις τσάι, προτίμησε τσάι χωρίς καφείνη, ή, χαμομήλι, αντί για αναψυχτικά, προτίμησε ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι. Άλλος ένας τρόπος να καταναλώνεις περισσότερο νερό είναι να τρώς υγιεινές σούπες.
Γυμνάσου. Όταν πάρεις το οκ από το γυναικολόγο σου, θα μπορείς σιγά σιγά να αρχίσεις γυμναστική. Ξεκίνα με ένα απλό περπάτημα καθημερινά, με η χωρίς το καρότσι. Το ρυθμό θα τον προσαρμόσεις ανάλογα με τις αντοχές σου. Αν ο καιρός είναι άσχημος, ψάξε βιντεάκια στο youtube για homeworkouts. Μπορείς να βρείς προγράμματα 10 λεπτα για κάθε μέρος του σώματος, και, όποιας μορφής άσκησης επιθυμείς, πάντα με προσοχή όμως, μην πιέσεις ποτέ τον εαυτό σου. Κάποια παραδείγματα είναι το κανάλι της Pamela Reif, της Emi Wong, και, για τις λατρεις της yoga και pilates, το κανάλι Boho Beautiful Yoga. Η άλλη επιλογή είναι, εννοείται, το γυμναστήριο, όπου πάλι μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις.
Βλέπεις, που, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, λοιπόν. Αν τρέφεσαι σωστά, ενυδατώνεσαι, δεν μένεις στάσιμη, θα δεις, ότι σύντομα τα κιλά θα χαθούν. Και τι έγινε, αν αλλάξει και λίγο το σώμα σου μετά τον τοκετό? Θα σου θυμίζει για πάντα ότι άλλαξε για έναν υπέροχο λόγο. Μην ξαφνιαστείς αν στον άντρα σου αρέσεις ακόμα περισσότερο!
Επίσης, αν δεις ότι το 38 δεν γίνεται 36, δεν πειράζει, δώσε στην αδερφή σου το παντελόνι, και, κράτα το δωράκι που της πήρες για σένα!
Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεσαι το γιατρό και το διατροφολόγο σου.
Πηγές :
«Διατροφή στην εγκυμοσύνη & το θηλασμό», Δημήτριος Ι. Παπανδρέου, Εκδόσεις Χριστοδουλίδη
Medlineplus.gov
Batonrougeclinic.com
www.diatrofi.gr