Σε συνεργασία με την Σοφία Οικονόμου, μαία
Το πρωτόγαλα, ή αλλιώς πύαρ, είναι το πρώτο γάλα που παράγει ο οργανισμός της νέας μητέρας για να θηλάσει το μωρό της. Έρχεται σε πολύ μικρές ποσότητες σε σχέση με το ώριμο γάλα, όμως η κάθε σταγόνα είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, κι έτσι η κάθε σταγόνα μετράει. Δεν είναι τυχαία η ονομασία «liquid gold», υγρό χρυσάφι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ δημοφιλής τεχνική τα τελευταία χρόνια η συλλογή του πρωτογάλακτος, πριν καν γεννήσει η γυναίκα. Με αυτό τον τρόπο τα μωρά γεννιούνται και έχουν έτοιμο ένα απόθεμα μητρικού γάλακτος από τις μητέρες τους, άρα, ακόμα και αν τύχει κάποια δυσκολία στο θηλασμό, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να πιούν το υπέροχο αυτό γάλα.
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτείνες, χαμηλό σε λιπαρά και προστατεύει κατά των μολύνσεων. Παράγεται σε μικρή ποσότητα, μικρές σταγόνες, αλλά δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω το στομαχάκι του μωρού τις πρώτες μέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συλλογή μπορεί να αρχίσει από την 37η-38η εβδομάδα, προς το τέλος της εγκυμοσύνης δηλαδή. Μπορεί να γίνει από όλες τις έγκυες με φυσιολογικές εγκυμοσύνες, πιο πολύ για να έχουν τη σιγουριά ότι το μωρό τους θα πιεί το πρωτόγαλά τους, αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να συλλέγεται το πρωτόγαλα σε περιπτώσεις όπως : μια μητέρα με διαβήτη ή διαβήτη κύησης, μια μητέρα με παραπάνω κιλά, σε πολύδυμες κυήσεις, σε περιπτώσεις ανωμαλίας του στήθους (για παράδειγμα εισέχουσα θηλή) ή σε μητέρες με προηγούμενο χειρουργείο στο στήθος, και σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος προωρότητας, γεννησεως νεογνού με μικρό σωματικό βάρος. Η συλλογή είναι καλό να γίνεται και απο μητέρες όπου έχουν διαγνωσθεί μέσω υπερήχου διάφορες ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως χρωμοσωμικές. Τέλος, η συλλογή είναι καλό να γίνεται και από μητέρες που πρόκειται να υποβληθούν σε καισαρική τομή, καθώς, δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να θηλάσουν αμέσως μετά τη γέννηση, και, είναι ένας ωραίος τρόπος να έχει και ο πατέρας μια πρώτη επαφή με το νεογνό.
Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλές τεχνική, όπως ακριβώς και ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αν νιώσετε ότι σκληραίνει η κοιλιά, καλό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε κάποια άλλη στιγμή. Το πιο πιθανό είναι να είναι προσωρινές συσπάσεις, που ούτως η άλλως ξεκινάνε κατά την 36η εβδομάδα σε πολλές γυναίκες.
Αμέσως μετά τη γέννηση, δεν ξεχνάμε το υπέροχο skin to skin, και να τοποθετηθεί το νεογνό όσο πιο σύντομα γίνεται στο στήθος. Κάποια νεογνά αρχίζουν να «τραβάνε» αμέσως, ενώ κάποια άλλα θέλουν το χρόνο τους. Άρα, αν έχετε συλλέξει το γάλα σας, σε αυτό το σημείο θα ήταν μια ιδανική στιγμή να δοθεί στο νεογνό που δυσκολεύεται με τον πρώτο θηλασμό. Το πιο πιθανό πάντως είναι να ξεκινήσει αμέσως να πίνει, και, απλά θα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την καθησύχαση ότι αν κάποια στιγμή δυσκολευτεί, έχετε το δικό σας «υγρό χρυσάφι» που μπορεί να πιεί.
Αφήστε ένα σχόλιο