Μια φράση που ακούγεται συνεχώς, που με σωστή πληροφόρηση…δεν θα ακουγόταν σχεδόν ποτέ!
Φανταστείτε το..το μωρό κλαίει, τρώει συνεχεια, δεν έχετε κοιμηθει 2 μερες, σας λένε «παλι θηλαζεις;» και, μετα, «δωστου ενα μπουκάλι, πεινάει»..μπαίνετε στο πειρασμό, δίνετε μπουκάλι, και, το μωρό κοιμάται για 4 ώρες, κοιμάστε και εσείς..ολα καλά.
Την επόμενη μέρα θηλάζει, και, κατά τις 10-11 το βράδυ λετε «χθές δούλεψε καλα αυτο με το μπουκάλι ας κάνω το ίδιο»..μπορει να ξυπνήσετε και 4 το πρωί και να πείτε «ας κοιμηθούμε άλλες 3 ώρες τι κακό θα κάνει;» Ξαναδίνετε.
Το σώμα αρχίζει κ λέει «μάλλον δεν χρειάζεσαι τόσο πολύ γαλα» και έτσι παράγει λιγότερο γάλα..όσο περισσότερο μπουκάλι δίνετε χωρίς να ερεθίζετε το στήθος, το σώμα τόσο λιγότερο γάλα παράγει..και μετά, λογικό είναι να λένε τόσες πολλές γυναίκες «δεν έχω γάλα».
Το μωρό απλα κοιμάται επειδή το γάλα του πέφτει βαρύ και μετά δεν εχει όρεξη να κουνηθεί, ούτε τίποτα..εσείς το βλέπετε χορτασμένο, αλλά το στομαχάκι του εχει τεντωθεί για να χωρέσει όλο αυτο το γάλα και τώρα θέλει κάποιες ώρες να χωνέψει. Είμαστε ακριβως το ίδιο…μετα από ένα μεγάλο γεύμα, τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, θέλουμε απλώς να ξεκουραστούμε όλο το μεσημέρι, να χωνέψουμε.
Είναι πολύ σημαντικό να μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Δυστυχώς όμως, το προσωπικό στα μαιευτήρια (όπου συνήθως ξεκινάει το πρόβλημα) είναι πολύ ελλιπές, κι έτσι δεν έχουν χρόνο να καθίσουν για ώρες με την κάθε μία γυναίκα και να τους κάνουν σωστή εξήγηση περί θηλασμού. Επίσης, πολλές φορές, το προσωπικό που υπάρχει έχει ελλιπές γνώσεις περί θηλασμού, και δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πόσο μικρό είναι το στομάχι του μωρού τις πρώτες μέρες ζωής, και πως, αυτές οι μικρές σταγονίτες που έχουν όλες οι γυναίκες τις πρώτες μέρες, αρκούν.
Υπάρχουν κάποια πράγματα, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε, σε περίπτωση που βλέπετε ότι «πέφτετε» στην παγίδα του ξένου γάλακτος.
Σε περιπτώσεις που προταθεί ξένο γάλα από τον παιδίατρο, η, αν απλα επιθυμήσετε να δώσετε, είναι προτιμότερο να δοθεί σε σύριγγα, ή, σε ειδικό ποτηράκι θηλασμού, αντί για μπουκάλι, και, να μην δοθεί τόσο μεγάλη ποσότητα, ειδικά τις πρώτες μέρες.
Στα μαιευτήρια έχουν τις μετρήσεις του στομαχιού του μωρού τις πρώτες μέρες, όπου δείχνουν πόσα γραμμάρια χωράνε πραγματικά στο στομάχι.
Το στομάχι του μωρού τη πρώτη μέρα είναι στο μέγεθος ενός κερασιού, την τρίτη μέρα στο μέγεθος ενός καρυδιού, και το πρώτο μήνα είναι στο μέγεθος ενός αυγού..με το να δίνουμε 60-90 γραμμάρια σε τόσο μικρό στομαχάκι, είναι λογικό να κοιμάται για ώρες μετά..και εμείς μετά από ένα χορταστικό γεύμα προτιμάμε να κοιμηθούμε αντί να πάμε για δουλειά.
Είναι σημαντικό να μην δοθεί σε μπουκάλι, επειδή το γάλα από το μπουκάλι ρέει πιο γρηγορα άρα είναι πιο εύκολο για το μωρό. Μετά όμως στο στήθος μπορεί να κουραστεί και βαριέται να τραβήξει, και θα οδηγηθεί πολύ πιθανόν σε σύγχυση θηλών. Αυτό δεν συμβαίνει εννοείται με όλα τα μωρά, αλλά συμβαίνει συχνά.
Όσο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγεται. Όταν σταματάει το μωρό να ζητάει γάλα από το στήθος το σώμα λέει «α δεν χρειάζεται τόσο γάλα και επειδή έχω και άλλες δουλειές να κάνω θα μειώσω σιγά σιγά αυτήν την παραγωγή». Οπότε η συχνή επαφή στο στήθος είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Με την επαφή δέρμα με δέρμα (γυμνό μωρό πάνω στη γυμνή μαμά), το μωρό σας μυρίζει, μαθαίνει την περιοχή, και ζητάει να θηλάσει.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να έχετε υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω σας. Αν η οικογένειά σας δεν σας υποστηρίζει, αναζητήστε βοήθεια από μαία ή σύμβουλο θηλασμού, που, και η οικογένειά σας να σας στηρίζει, καλό είναι στην παραμικρή δυσκολία να ζητήσετε βοήθεια. Επίσης, πολύ βοηθητικά είναι τα μαθήματα προετοιμασίας θηλασμού που γίνονται στην εγκυμοσύνη, γιατί σς εξηγούνται τα πάντα για το θηλασμό, αλλά και τις δυσκολίες του θηλασμού.
Είναι δική σας επιλογή το πως θα ταίσετε το μωρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ακούτε την εμπειρία του καθενός και να κάνετε αυτό που ταιριάζει σε εσας και στο μωρό σας. Δεν μας αρέσει ούτε το «θα θηλασεις Ε?» που μπορεί να σας πει η μαία μολις μπειτε στο μαιευτήριο, και, ούτε το «εγω εδινα στο γιο μου ένα μπουκάλι στις 11 και είχα ήσυχο βράδυ μετά, σου προτείνω να κάνεις το ίδιο». Η κάθε μαμά και το κάθε μωρό είναι ξεχωριστοί.
Αφήστε ένα σχόλιο