Επαφή δέρμα με δέρμα – αμέσως μετά τον τοκετό, και, για κάθε στιγμή!

Το μωρό για 9 μήνες περίπου βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος, μέσα στη μήτρα, περικυκλώνεται από τον αμνιακό σάκο, νιώθει ζεστασιά, ακούει τη φωνή της μαμάς του και τους χτύπους της καρδιάς της. Του αρέσει αυτό που ακούει, και, αναρωτιέται αν ποτέ θα την γνωρίσει από κοντά.

Και έρχεται η στιγμή της γέννησης! Από εκεί που είχε συνεχώς ζέστη και σκοτάδι, από το πουθενά, βγαίνει σε ένα κρύο χώρο, με μεγάλα φώτα που το ενοχλούν, και, πρέπει να αρχίσει και να αναπνέει μόνο του, έτσι απλά, χωρίς βοήθεια!

Ξαφνικά, βρίσκεται σε ένα ζεστό μέρος και ακούει 2 πολύ γνωστούς σε αυτό ήχους : τη φωνή και τη καρδιά της μαμάς! Ναι, πλέον βρίσκεται στη ζεστή αγκαλιά της, και τη μαθαίνει, και τη μυρίζει. Μυρίζει τόσο ωραία, η μυρωδιά μάλιστα του θυμίζει το σπίτι στο οποίο έμενε τους τελευταιους μήνες. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοχή της θηλαίας άλω (της σκούρας περιοχής γύρω από τη θηλή) μυρίζει σαν τα αμνιακά υγρά!
Το μωρό μυρίζοντας αυτό, νιώθει οτι θέλει να το φάει…ψάχνει με αυτό το τρόπο τη θηλή, το βάζει όλο στο στομα του, και, αρχίζει και θηλάζει!

Ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του, και έχουν επαφή δέρμα με δέρμα, κρατιέται ζεστό, αφού το σώμα της μαμάς είναι ζεστό. Αφού ζεσταίνεται αρκετά, δεν τρέμει από το κρύο, και έτσι, δεν σπαταλάει ενέργεια προσπαθώντας να παραμείνει ζεστό, και, με αυτό το τρόπο σταθεροποιείται και όλο το σύστημα του.

Ακούγοντας τη καρδιά της μαμάς, νιώθει ασφάλεια, άρα σταθεροποείται και η δική του καρδούλα.
Εκτός από αυτά, σταθεροποιείται και το σάκχαρο του αίματός του, είναι ήρεμο, σταθεροποιείται και η αναπνοή του.

Στο δέρμα μας έχουμε φυσικά βακτήρια, που όλα μαζί ενωμένα αποτελούν το μικρωβίωμα του δέρματός μας. Αυτό είναι τόσο υγιεινό για το μωρό, γιατί αποτελεί φυσική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από μικρόβια, παράγονται βιταμίνες και διασπάται το φαγητό σε ενέργεια. Με την επαφή δέρμα με δέρμα το μωρό «σέρνεται» στο σώμα της μαμάς και «παίρνει» το μικροβίωμά της πάνω του.

Η μαμά δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει αυτο το θαυματάκι πάνω της! Ζεσταίνεται και εκείνη από την επαφή του μωρού, και από την υπερβολική αγάπη που νιώθει, παράγει οκυτοκίνη (την ορμόνη της αγάπης) κι έτσι δένεται με έναν μοναδικό τρόπο με το μωρό της! Η οκυτοκίνη με τη σειρά της βοηθάει στις συσπάσεις της μήτρας, που οδηγούν τελικά στην γέννηση του πλακούντα, και η μαμά από επίτοκος, πλέον γίνεται λεχωίδα, και κυριώς, μαμά. Η οκυτοκίνη βοηθάει επίσης στο να «πάρει μπρος» το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος.

Όσο πιο συχνά υπάρχει η επαφή δέρμα με δέρμα, το μωρό θα μαθαίνει τη μαμά και θα ψάχνει να φάει. Οσο πιο συχνά τρώει, τόσο πιο πολύ γαλα θα παράγει η μαμά. Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα από τον τοκετό γίνει η επαφή δέρμα με δέρμα και όσο πιο συχνά γίνεται, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για αποκλειστικό θηλασμό.

Η επαφή αυτή είναι κάτι παραπάνω από απλή αναζήτηση τροφής. Το μωρό και η μαμά παίρνουν τόσα πολλά από την επαφή δέρμα με δέρμα. Είναι πραγματικά κάτι μαγικό και είναι το πιο φυσικό και εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει η μαμά για το μωρό της.

 

Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε:

  • Το άρθρο Widström AM, Brimdyr K, Svensson K, Cadwell K, Nissen E. Skin-to-skin contact the first hour after birth, underlying implications and clinical practice. Acta Paediatr. 2019 Jul;108(7):1192-1204. doi: 10.1111/apa.14754. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30762247; PMCID: PMC6949952.
  • Το άρθρο Safari, K., Saeed, A.A., Hasan, S.S. et al. The effect of mother and newborn early skin-to-skin contact on initiation of breastfeeding, newborn temperature and duration of third stage of labor. Int Breastfeed J 13, 32 (2018).